De nieuwe BMW X1. Krachtiger voorkomen, nieuw interieur, meer efficiency. / 22-jul-2015

BMW presenteert de nieuwe BMW X1. Een model waar de BMW X designtaal sterk naar voren komt. De tweede generatie heeft een krachtiger Sports Activity Vehicle uiterlijk dan zijn voorganger, waarvan wereldwijd meer dan 730.000 exemplaren zijn verkocht. Het nieuwe interieur biedt beduidend meer ruimte, heeft een meer premium uitstraling en is functioneler. De BMW X1 krijgt daarnaast viercilindermotoren van de nieuwste generatie. Samen met een efficiëntere versie van BMW’s xDrive vierwielaandrijving krijgt de BMW X1 een compleet nieuw onderstel, terwijl het verbruik tot wel 17 procent lager uitpakt. De BMW X1 sDrive18d met handbak valt met 109 g/km in 2015 nog in de categorie van 20 procent bijtelling.

De laatste generatie BMW X1 onderscheidt zich nu nog meer, mede dankzij een serie innovatieve, optionele features, zoals LED-koplampen, Dynamic Damper Control, BMW Head-Up Display en het BMW Driving Assistant Plus systeem. Eind oktober staat de nieuwe BMW X1 in de showroom, prijzen worden later deze zomer bekendgemaakt.

Kenmerkende BMW X designtaal.
Dankzij stoere proporties, een krachtig voorkomen en dynamische lijnen maakt de nieuwe BMW X1 indruk en krijgt hij meer status als het jongste lid van de BMW X familie. Hij is hoger dan zijn voorganger (+53 mm), waardoor het interieur ruimer is. Ook de zitpositie voor- en achterin is significant hoger en dat biedt de bestuurder meer overzicht op het verkeer. Voor de knieën is er achterin 37 millimeter meer ruimte. Bij de versie met verschuifbare achterbank (optie) bedraagt de beenruimte achterin maximaal 66 millimeter. De bagageruimte meet nu 505 liter, ofwel 85 liter meer dan bij de huidige BMW X1. Met neergeklapte achterbank groeit de laadruimte tot 1.550 liter. De veelzijdigheid en praktische bruikbaarheid van de BMW X1 nemen verder toe dankzij de verstelbare achterbankleuning en neerklapbare rugleuning van de bijrijdersstoel. Tot de standaarduitrusting behoren onder meer airconditioning, audio met USB- en AUX-aansluitingen, iDrive bedieningssysteem en een vrijstaand 6,5 inch display. Er is keuze uit de uitvoeringen Model Essential, Model Sport Line en Model xLine . Per november 2015 is ook het Model M Sport leverbaar.

Nieuwe motoren, efficiëntere BMW xDrive vierwielaandrijving. X1 sDrive18d met 20 procent bijtelling in 2015.
De nieuwe BMW X1 wordt geleverd met de nieuwe generatie viercilinders. Direct vanaf de marktintroductie in oktober is er keuze uit twee benzine- en twee dieselversies. De motoren leveren vermogens van 110 kW (150 pk) tot 170 kW (231 pk) en verbruiken gemiddeld 4,1 tot 6,4 l/100 km. Dat komt overeen met CO2-emissies van 109 tot 149 g/km. De laagste uitstoot realiseert de X1 sDrive18d met handbak (109 g/km). Zodoende valt deze combinatie in 2015 nog in de categorie van 20 procent bijtelling. De motoren zijn gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak of een 8-traps Steptronic automaat, die beide nieuw zijn ontwikkeld voor de BMW X1. De xDrive vierwielaandrijving is voor de BMW X1 verder geoptimaliseerd. Het systeem is lichter, compacter en efficiënter en maakt gebruik van een elektro-hydraulisch aangestuurde meerplatenkoppeling om de aandrijfkracht tussen de voor- en achterwielen te verdelen. De BMW X1 sDrive20i en de BMW X1 sDrive18d hebben voorwielaandrijving en bieden de kenmerkende BMW rijdynamiek, zoals al is gebleken bij de voorwielaangedreven BMW 2 Serie Active Tourer en BMW 2 Serie Gran Tourer.

Primeur in de BMW X1: Head-Up Display en Driving Assistant Plus.
Ook op het gebied van connectiviteit biedt de nieuwe BMW X1 aanzienlijk meer dan het huidige model. BMW ConnectedDrive is verkrijgbaar met features als BMW Head-Up Display, dat net als bij de grotere BMW modellen elementaire rij-informatie in het blikveld van de bestuurder op de voorruit projecteert. Ook Driving Assistant Plus is leverbaar als onderdeel van Active Cruise Control met Stop & Go. Andere nieuwe features zijn Lane Departure Warning, Traffic Jam Assistant, Collision Warning en Pedestrian Warning met City Braking function. Daarnaast zijn nu ook talrijke apps beschikbaar om comfort, navigatiemogelijkheden en infotainment naar eigen wens in te kleuren.


* Volgens EU testcyclus, afhankelijk van bandenmaat.